Hoe het begon …

Korfbal werd al beoefend vóór 1930 in de beide dorpskernen van Giethoorn. V.I.O.S. in Noord en Samen Eén in Zuid trokken de jeugd naar het sportveld, maar omstreeks die tijd werd ook voetbal populair in Giethoorn. Gieterse voetbalsupporters trokken naar Meppel en Steenwijk om een wedstrijd te zien. Dit was de aanleiding tot het beleggen van een vergadering om ook in Giethoorn te komen tot oprichting van een voetbalclub. Op 15 juni 1930 werd bij Berend Mol (huidige Harmonie) te Noord vergaderd en de Gieterse Voetbalclub G.V.V. werd aanvankelijk met 23 leden opgericht. De heren Jan Vos, Koop Klaver en Jan Kroon, namen respectievelijk als voorzitter, secretaris en penningmeester zitting in het bestuur en het duurde niet lang of voetbal kreeg in Giethoorn de overhand.

Aanvankelijk werd gespeeld tegen "wilde clubs", verenigingen die nog niet aangesloten waren bij de bond. Ook werd er gespeeld tegen Rotterdammers en Amsterdammers, die in de Gieterse polder te werk waren gesteld (werklozen die de polder hielpen te ontginnen). Maar na het eerste jaar volgde aansluiting bij de bond en de naam werd veranderd in V.V.G.. De eerste jaren waren moeilijk, men moest wennen aan de sport. Het veld van Berend Mol was wat aan de kleine kant, maar van de bond mocht er toch gespeeld worden. Tevens was het veld oneffen en laag. Daarom werd er door vele vrijwilligers elke zaterdagmiddag een vlot zand gehaald van het zanddepot van het kanaal om het oneffen terrein beter bespeelbaar te maken.

Ook waren er geen echte kleedkamers. ’t Achterhuis van Berend Mol diende als kleedkamer en na afloop van een wedstrijd stonden er emmers slootwater klaar om te wassen. De reis naar uitwedstrijden (o.a. Vollenhove, Blokzijl, Wacker, Ruinen, Ruinerwold, De Woldberg, Blankenham) gingen in het begin met de fiets, later met paard en wagen. In 1948 werd de afdeling gymnastiek opgericht en het aantal leden ging van 33 naar 178. Aanvankelijk werd er gegymd in de Harmonie, later kon men naar de ‘olde skoele‘ in Giethoorn-Noord. Tevens werd de naam veranderd in Sport Vereniging Giethoorn. SVG werd al snel een omnivereniging.

Eind jaren ’50 verhuisde het voetbalveld naar de huidige locatie aan de Kerkweg. Naast voetbal en gymnastiek, kon je ook atletiek bedrijven of toneel spelen. Er kwamen trainers en leiders en de club ging met haar tijd mee. Er werden revues opgevoerd, o.a. “Cocktail & Confetti”, die volle zalen trokken, tevens voorzien van prachtige decors en schitterende kostuums. Er werden gymnastiekuitvoeringen gegeven, waarbij gestart werd met ons clublied (wie kent het nog?) en met muzikale begeleiding van o.a. de Dijmobaja’s, de Hillies, de ‘Rietsnieders’, het ‘gieters strijkje’ en the Harmony Boys.

De afdeling Volleybal werd in het jaar 1975 opgericht. Met name in de eerste jaren groeide deze afdeling gestaag. Zowel dames als heren, later ook jeugd, wilden een balletje slaan in de ‘olde skoele’ in Giethoorn-Noord, later werd de huidige gymzaal gebouwd. Er werden uiteenlopende wedstrijden gespeeld, als de Brederwiede Cup, bekerwedstrijden en toernooien; ook werden er diverse kampioenschappen gevierd in de competitie. Ook op het stratenvolleybaltoernooi, het jaarlijkse buitenevenement op het sportveld, heeft menigeen een balletje geslagen.

In 1979 werd de afdeling tennis opgericht. Doordat de tennisclub Giethoorn nagenoeg geen activiteiten meer ontplooide en de accommodatie aan de Kerkweg er vrij troosteloos bij lag, staken een aantal leden van de SVG de koppen bij elkaar en werd er contact gelegd met het bestuur van de tennisclub om te praten over een fusie. Op 14 april 1979 was, na vele arbeid van vrijwilligers aan de baan én aan ’t Hokkie, de officiële heropening. Tevens werd er een nieuwe naam voor ’t Hokkie bedacht, ‘de tweede set’. In 1983 kwam er al snel een tweede baan bij. Met geslaagde evenementen, als clubkampioenschappen, uitwisselingstoernooien, het gezelligheidstoernooi, het pannekoekentoernooi (of patat-), de Brederwiede Cup, etc., weet de afdeling tennis de ledenaantal veel te bieden.

Op 1 juli 2007 zijn SV Giethoorn en Samen Eén gefuseerd tot de omnivereniging Sportvereniging Giethoorn Samen Eén, afgekort SVGSE. Door deze fusie onstond een vereniging van ruim 530 leden, welke actief is met 5 takken van sport (Gymnastiek, Tafeltennis, Tennis, Voetbal, Volleybal) verdeeld over 4 afdelingen.

Maar niet alleen in deze sporttakken is SVGSE actief geweest. Denk ook eens aan de organisatie van Sport&Spel op Koninginnedag, de Punterloop, het uitgeven van de Sportkroniek, het runnen van de Sportkantine, klaverjas- en jokervonden op de vrijdag, organisatie van Atletiekwedstrijden (o.a. 4- en 5-kampen), geld inzamelen met Snert, Oliebollen, Kerstkaarten of Kalenders, Grote Clubacties, Bazar op 2e paasdag, Rommelmarkten, Bonte Avonden, Wandelmarsen, Dorpsloop, Sinterklaasintochten, Driekampen, Contactavonden, Jaap Doze Toernooi, etc. etc.

Een hele actieve club dus, die staat als een huis in Giethoorn, door de vele enthousiaste en actieve vrijwilligers, die de club een warm hart toedragen. Dit is ook nodig, zij zijn de motor van SVGSE. Inmiddels is SVGSE uitgegroeid tot een vereniging die bestaat uit ongeveer 600 leden, die elk op hun eigen sportieve wijze hun favoriete sport(en) beoefenen.

Met dank aan: Maureen Boer en Hillie Mol